• John Vervoort in De Standaard over "Het Boemerang Principe":

  Het boemerangprincipe is de derde thriller van de Brusselse commissaris en politiewoordvoerder Christian de Coninck. Na het ontgoochelende Octopuscomplex sluit dit boek aan bij zijn debuut, De Praagse connectie, en dat is een goede keuze geweest. De Coninck heeft opnieuw een internationale thriller geschreven met een verhaal dat zich ontrolt in steden als Brussel, Washington, Moskou en Tirana.

  Zijn vaste speurders Stijn Goris en Stef Pauwels worden geconfronteerd met een wraakactie die een uitloper is van wat er in dat debuut gebeurde. Alles begint met de moord op een Russische advocaat en een bankoverval in Brussel die geen bankoverval blijkt te zijn. Iemand heeft het gemunt op het leven van Goris.

  Wie het werk van De Coninck niet kent, doet er goed aan zijn debuut eerst te lezen. Het tweede boek mag je gerust overslaan. De Conincks stijl is nog altijd niet zijn sterkste punt, maar hij weet zijn spanning te doseren en de getroebleerde achtergrond van zijn hoofdpersonages komt sterk uit de verf. Wellicht is dit boek een nieuwe start voor een reeks die kan concurreren met die van Aspe en Deflo.
 • Hans Devriendt van Eric's Boekensite over "Het Octopus Complex":

  Het boek overtreft "De Praagse Connectie", dat staat vast. Als lezer kunnen we daar alleen maar blij om zijn. Als lezer ben je pas enkele pagina?s ver en het is al "vonken en vuur". We lopen in dit avontuur weer in de schaduw van Stijn Goris. Het verhaal is weer heel goed opgebouwd met op zijn tijd een goeie cliffhanger. Een verschil met zijn vorig boek is dat het boek kortere hoofdstukken heeft. Zo heeft Christian De Coninck er voor gezorgd dat er nog meer vaart in het verhaal zit.

  Eventjes dacht ik dat we weer gingen te maken hebben met een internationaal verhaal. Maar er is maar heel kort sprake geweest van een IRC. IRC is één van de vele politietermen die we tijdens dit boek leren kennen. Als ingewijde in het politiewerk leert de auteur ons de knepen van het vak kennen.

  Je zou denken dat dit gaat vervelen, maar die indruk heb ik toch niet. Eindelijk een auteur die het aandurft om de technische kant van het verhaal in de picture te zetten. Maar daar kan ook het gevaar schuilen in het uitwerken van de volgende verhalen. Het zal wel een kunst zijn om origineel te blijven. Maar dat zal wel geen probleem wezen. Vier dagen na het verschijnen van "Het Octopuscomplex" kan ik al beginnen uitkijken naar de derde "Goris". Hopelijk gaat het jaar even vlug voorbij zoals een boemerang terug keert na een geslaagde worp. Het boek krijgt van mij ***1/2!
 • Trends:

  De Coninck weet vaardig te schuiven met zijn pionnen en personages.
 • Paul Demeyer in Het Nieuwsblad:

  Als de tijd waarin je een boek uitleest iets zegt over de kwaliteit ervan, dan scoort dit boek zeer goed. Ik las De Praagse Connectie (247 blz) in vijf uur en vijf minuten uit.